ORDU TOSTU - Ordu Büyükşehir Belediyesi

ORDU TOSTU

 

https://ci.gaziantep.bel.tr/assets/img/shop/ab-tescili-2.png

 

 

 

 

 

  • Tescil No : 761
  • Tescil Tarihi : 24.05.2021
  • Ürün / Ürün Grubu : Tost / Diğer
  • Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
  • Tescil Ettiren : Ordu Büyükşehir Belediyesi
  • Tescil Ettirenin Adresi : Durugöl Mah. Atatürk Bulvarı No:449 Altınordu ORDU

 

 

 

 

 

 

 

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Ordu Tostu; bu amaçla özel olarak üretilen iki tost ekmeğinin arasına, sucuğun ezme halinde 1-2 mm kalınlığında ince bir katman halinde sürülmesi ve dışına tereyağı sürülerek tost makinasında kızartılması şeklinde üretilir.

Ordu Tostu üretiminde kullanılan ekmek; Ordu ilinde, Ordu Tostu yapımı için özel olarak üretilmiş, dikdörtgen şeklinde altın sarısı renkte ve yarı sert yapıdadır. Ekmek fındık kabuğu ateşinde pişirilir ve bir gün dinlendirilerek kullanılır.

Ordu Tostu üretiminde sucuk ezme şeklinde kullanılır. Ezme sucuk ince bir katman halinde sürülerek ekmeğin yüzeyini tamamen kaplar. Sucuğun tost ekmeği arasına homojen bir şekilde dağılması, sucuğun lezzet ve aromasının ekmeğe geçerek tostta yoğun bir şekilde hissedilmesini sağlar. Ordu Tostu üretiminde isteğe bağlı olarak ezme sucuk ile birlikte kaşar peyniri de kullanılabilir.

Ordu Tostunun, yukarıda belirtilen Ordu iline özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

 

Üretim Metodu:

 Tost Ekmeği Üretimi Gerekli malzemeler:

 50 kg un (buğday unu)

 27,5-30 litre su

 1,5-2 kg yaş maya

 0,75 kg tuz

 1-1,5 kg şeker

 1-1,5 lt sıvıyağ

 Un ve su karıştırılarak yoğurulur. Hamurun yüzeyi pürüzsüzleşip rengi ağarınca, yaz aylarında önce tuz ve sonra yaş maya, kış aylarında ise önce yaş maya ve sonra tuz ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Tuz ve yaş maya hamura homojen bir şekilde dağıldıktan sonra yoğurma işlemine son verilir. Tost ekmeği hamuru yazın 25 dakika, kışın ise 35-40 dakika dinlendirilir Tost ekmeği hamuru ekmek hamuruna benzer yapıdadır.

Ekmek kalıplarına konulması için uygun miktarda kesilen hamurlar, istenilen kabarma seviyesine gelene kadar 30 °C ‘de, %70 bağıl nemde fermantasyona bırakılır. Tost ekmeği aromasını, bu aşamada kazanır. 30 cm uzunluğu, 8 cm genişliği ve 12 cm derinliği olan ekmek kalıplarına hamur konur ve yaz aylarında 220 °C, kış aylarında 230 °C’de yaklaşık 25 dakika pişirilir. Pişen ekmekler bir gün bekletilir. Eğer ekmekler bekletmeden kullanılırsa, dilimleme sırasında ufalanır ve şekil bozuklukları meydana gelir. Dıştaki sert kabuk tıraşlanır. Bir adet ekmekten 10 adet tost ekmeği dilimi elde edilir ve bundan da 5 adet Ordu Tostu yapılır.

 

 Ezme Sucuk Üretimi:

 Ordu Tostu üretiminde ezme sucuk kullanılır. Ezme sucuk; antrkot eti, sucuk içi baharatı, sarımsak ve tuzun belli oranda karıştırıp kıyma makinasında çekilmesi ve kurutulması ile elde edilen, sucuğun sürülebilir formdaki halidir.

Gerekli Malzemeler:

5 kg antrikot eti

600 g sucuk içi baharatı

50 g tuz

100-120 g sarımsak

Antrkot eti sarımsakla birlikte kıyma makinasından geçirilir ve yoğurulur. Daha sonra sucuk içi baharatı eklenir ve karışım tekrar kıyma makinasından geçirilir. Ordu Tostu üretiminde kullanılacak sucuk ezme şeklinde bırakılır, 1 gün kadar buzdolabında (0-4 °C’de) dinlendirildikten sonra kullanılır.

 

Ordu Tostu Üretimi:

 Ordu Tostu Üretiminde bir gün bekletilmiş, 2 dilim kesilmiş tost ekmeği, sade sucuklu yapılacaksa 50 g ezme sucuk, karışık yapılacaksa 50 g yarım yağlı kaşar peyniri ve 25 g ezme sucuk kullanılır. Üzeri için 5-10 g tereyağı gerekir. Tost ekmeği ve ezme sucuk, belirlenen özelliklere uygun üretim yapan yerlerden temin edilebilir.

Bir adet Ordu Tostu üretimi için, iki dilim tost ekmeği 200-250 °C’ye ayarlanmış tost makinasına yerleştirilir, ekmekler kızarmaya başladığında diğer tarafı çevrilir. Bu işlem, ekmeğin her yüzü için yaklaşık 20-30 saniye sürer. Sucuk bıçakla ezilerek yaklaşık 1-2 mm kadar ince bir katman halinde bir dilim ekmeğin üzerine sürülür. Peynir kullanılacaksa sucuk üzerine yarım yağlı kaşar peynir ilave edilir. Bunların üzerine diğer kızarmış tost ekmeği kapatılıp her iki tarafına tereyağı sürülerek tost makinasında kızartılır. Bu işlem yaklaşık 5 dakika sürer. Ordu Tostu sıcak olarak servis edilir.

Ordu Tostu Faaliyet Gösteren Listesi

    Ordu Büyükşehir Belediyesi web sitesini optimize etmek ve geliştirmek için tanımlama bilgilerinizi (cookie) kullanıyor. Detaylı bilgiye Çerez Politikası belgemizden ulaşabilirsiniz.