BÜYÜKŞEHİR’İN TARİHİ ESERLERE İLGİSİ TKB’NE ÖRNEK OLDU
BÜYÜKŞEHİR’İN TARİHİ ESERLERE İLGİSİ TKB’NE ÖRNEK OLDU
Tarihi Kentler Birliği bünyesinde ÇEKÜL Akademi tarafından düzenlenen “Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Yapım Önerileri Eğitimi” Ordu Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Ordu’da yapıldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Karadeniz Tiyatrosu ve restorasyon çalışmaları yapılan alanlarda eğitimler gerçekleştirildi. İki gün süren eğitimlere Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevli müdür, mühendis, mimar, sanat tarihçisi, arkeolog, restoratör ve teknik personel katıldı.
Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar, Restorasyon Uzmanı Ayşe Nüvit Bayar’ın konuşmacı olarak katıldığı eğitimlerin ilk gününde tarihi yapılarda onarım ilkeleri ve yapım önerileri ile Ordu’da gerçekleştirilen koruma çalışmaları anlatıldı.
SAHA GEZİLERİ YAPILDI
Eğitimlerin ikinci günü ise Ordu Büyükşehir Belediyesinin restorasyon çalışmalarının yapıldığı alanların gezilmesi ile devam etti. Sahada yapılan eğitimlerde tarihi yapılarda onarım ilkeleri ve yapım önerileri hakkında eğitim gerçekleştirildi. Eğitimlerde ayrıca katılımcıların projelerinin incelenmesi, malzeme bilgisi ve koruma önerileri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
İki gün süren eğitim programı genel değerlendirmelerin yapılmasının ardından düzenlenen sertifika törenin ardından sona erdi.
BÜYÜKŞEHİR TARİHİ YAPILARI GELECEĞE TAŞIYOR
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve gelmesi ile hız kazanan restorasyon çalışmaları kapsamında önemli çalışmalara imza atıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yılı aşkın süre zarfı içerisinde tarihi 3 cami restore edilerek çevre düzenlemeleri ile birlikte ibadete açıldı.
Büyükşehir Belediyesi geçmişi yüzyıllara dayanan kültürel miras olan çeşmelerde de bakım ve onarım çalışması gerçekleştirdi. Birçok ilçede çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi bu süre zarfı içerisinde 5 adet tarihi çeşmeyi restore ederek geleceğe taşıdı.
2 bin 300 yıllık tarihi Kurul Kalesi’nde devam eden kazılara da büyük destek veren Büyükşehir Belediyesi tarihe ışık tutan bu kazılarda birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda ise pişmiş topraktan yapılmış çeşitli tiplerde yirmiden fazla tanrı Dionysos ve satyr büst ve maskları bulundu.
Büyükşehir Belediyesi Ordu’nun tarihi ve doğal güzellikleri ile ün kazanan Yason Burnu’nda hayata geçirdiği restorasyon ve çevre düzenlemeleriyle de adından söz ettirdi. Bu kapsamda alanda bulunan ve geçmişte aş evi olarak kullanılan alan yeniden restore edilirken alanın çevresi ise arkeolojik yapısına uygun olarak yenilendi.
Ordu’nun kültür ve sanatına önemli katkılar sunan Büyükşehir Belediyesi tarihi Taşbaşı Kilisesi’nde hayata geçirdiği düzenlemelerle kiliseyi sanat alanına dönüştürdü.
Ordu Büyükşehir Belediyesi 2 yıllık süre zarfı içinde 2 adet türbeyi de restore ederek ziyarete açtı.
Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışmalarına planlanan alanlarda ise aralıksız devam ediyor.
HABERLER
- Tüm Haberler
- DUYURULAR