Ne Yenir ?

Paylaş :

   

   

Pancar Çorbası

 

Yaygın olarak karalahana adıyla bilinen sebze, yöremizde pancar olarak bilinmektedir. Coğrafyamızda sıkça yetişen sebze, mutfağımızın baştacıdır. Çorbasından dolmasına, diblesinden döşemesine kadar birçok yemek çeşidiyle mutfağımızı zenginleştiren bir bitkidir. Pancarın en sık olarak değerlendirildiği yöresel yemeğimiz her mevsimde rahatlıkla bulabileceğimiz pancar çorbasıdır. Özellikle kışın tüketilen çorba; mısır ekmeği eşliğinde eşsiz bir lezzete dönüşür. Sıcak tüketildiği gibi soğuk da tüketilebilir. Yöremizin vazgeçilmez yöresel çorbalarının en başında gelir.

Fındık Çorbası

 

Çerezlik olarak tüketilen fındık, yaratıcı Karadeniz insanı tarafından yöremiz mutfağında birçok yemek çeşidine uyarlanmıştır. Fındığın en orijinal kullanıldığı yemek çeşidi hiç şüphesiz fındık çorbasıdır. Farklı bir lezzet olan fındık çorbası yöre halkınca sıklıkla tüketilmektedir.

Akkuş Fasulyesi

 

Yöremizde yalnızca Akkuş ilçesinde yetişen fasulye; kendine has tadı, aroması ve kokusu ile mutfağımıza renk katmaktadır. Daha çok kuşbaşı etle pişirilmekte olup isteğe bağlı pastırma ile de pişirilmektedir. Akkuş fasulyesini yöremizde birçok noktada, özellikle şehir merkezinde esnaf lokantalarında yemek mümkündür. Pilav eşliğinde tüketmek ayrı bir zevktir. 

Melocan Kavurması

 

Karadeniz iklimine has, endemik bitkilerimizden olan melevcan, ilkbaharda tarla veya orman kenarlarında yetişir. Kendine has lezzete sahip, nefis bir sebzedir. Kavurmasıyla meşhurdur. Genellikle ana yemek öncesi atıştırmalık tüketilebildiği gibi yöremizde ana yemek olarak da tüketilmektedir.

Galdirik Kavurması

 

Bahar aylarında gölgeli su kenarları ve nemli koyaklarda doğal olarak yetişmektedir. Turşusundan mıhlamasına, kavurmasına kadar birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. En meşhuru kavurmasıdır. Yöremizde çoğu restoranda bu lezzeti tatmak mümkündür.

 Hamsi Tava

 

Karadeniz denilince akla en meşhur deniz ürünümüz hamsi gelir. Hamsinin çeşitli yapılış şekilleri vardır. En meşhuru hamsi tavadır. Mısır unuyla kızartılan hamsi mevsim salata eşliğinde ayrı bir lezzete dönüşür. Bol limonlu yenilebilir. Hamsi tava özellikle kış mevsiminde her yerde rahatlıkla bulunabilir.

 İçli Tava

 

Yöremizde hamsinin bir diğer yapılış şekli içli tavadır. İç malzemesinde pirince katılan çam fıstığı ve kuş üzümü yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Sıcak tüketilir.

Fasulye Turşusu

 

Taze fasulyenin mevsimi ağustos ayında başlar, eylül ayında sona erer. Bu süre zarfında turşu olarak kurulan fasulye kış mevsiminde Ordu mutfağının vazgeçilmezi olur. En yaygın şekli fasulye turşusu kavurmasıdır. Ekşiyi seven herkes için vazgeçilmez bir lezzettir. Sıcak olduğu gibi soğuk da tüketilebilir. Yöremizde bu lezzeti birçok yerde tatmak mümkündür.

Yağlı(Pide)

 

Yöremizin en meşhur hamur işi olan kıymalı pide bol tereyağı eşliğinde sıcak, gevrek hamuruyla elle yenilmektedir. İsteğe bağlı olarak üzerine yumurta da kırılabilir. Tek başına yenilebildiği gibi garnitür eşliğinde de yenilmektedir.

 

Mısır Unu Yağlaşı

 

Yöremizde özellikle kahvaltılarda sıcak olarak tüketilen, içinde uzayan köy peyniriyle ayrı bir lezzete dönüşen mısır unu yağlaşı sıcacık ekmek eşliğinde ve taze çayla sofralarımızın eşsiz yöresellerindendir.

Mısır Ekmeği

 

Ordu mutfağının en güzel lezzetlerinden olan mısır ekmeği; pancar çorbası, turşu kavurmaları yanında ve en çok da yoğurda doğranarak yenir. Doyurucudur.

Levrek Buğulama

 

Karadeniz’in en güzel balıklarından olan levrek yöremizde her mevsim bulunmaktadır. Bol mevsim salata eşliğinde levrek buğulamanın tadına doyum olmaz.

Karalahana Dolması

 

Yöremizde hemen hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz pancar dolması sıcak yenildiği gibi soğuk da yenmektedir. Yanında sarımsaklı yoğurt da tercih edilebilir.

Fındık Tirmidi

 

Bol soğanla kavrulan fındık tirmidi mısır ekmeği eşliğinde ayrı bir lezzet kazanır. Meze olarak tüketildiği gibi yöremizde yemek olarak da tüketilmektedir.

Pancar Diblesi

 

Hem ekonomik olan hem de yöremizde sıkça yetişen pancar, Ordu mutfağında en çok kullanılan ve sofralara lezzet katan bir sebzedir. Bol yağda pirincin pancarla kavrulmasıyla oluşan pancar diblesi her mevsim rahatlıkla bulabileceğimiz enfes bir yöresel yemeğimizdir.

Sakarca Kayganası

 

Doğal ortamda yetişen sakarca otu, yöremize özgü bir bitkidir. Bol yağda mısır unuyla harmanlanıp kızartılan sakarca kayganası yöremizin en lezzetli yöresel yemeklerindendir. 

Ordu Tostu

 

Kaşar peyniri ve yöremize özgü ezme sucukla yapılan Ordu tostu sıcacık, gevrek olarak yenir. Ordu’da birçok kafede tadına bakmak mümkündür.

Ordu Simidi

 

Yöremize has bir yapılış şekli olan Ordu simidi gevrekliği ve bol susamıyla özel bir lezzete sahiptir. Yöresel peynir ve çay eşliğinde ayrı bir güzeldir.

Cevizli Helva

 

Perşembe ilçemize özgü olan, kendine has damak tadıyla sofralarımızı tatlandıran cevizli helva halk pazarlarında ve tezgahlarda satılmaktadır.

Fındıklı Burma Tatlısı

 

Bol fındık ve şerbetli yapılan burma tatlısı yöremizde düğünlerimizin vazgeçilmezidir. Özel günler dışında da yapılmakta olup sıklıkla tüketilmektedir.

Daha fazla yemek tarifi için Kültür Yayınlarında ‘Ordu Mutfağı’ adlı kitabımıza bakınız.